Накратко за микрокредитите

Микрокредитите са най-търсените заеми в момента на българския пазар. Към тях спадат широка гама от кредитни продукти, каквито са например заемите до заплата или пък да речем онлайн бързите кредити. Към настоящия момент почти всеки българин има близки, които в един или друг момент са се възползвали от тегленето на микрокредит или пък сам е ползвал въпросната услуга.

Микрокредитите и възрастта

Най-често потребителите на бърз кредит са хора на възраст между двайсет и пет и четиридесет годишна възраст. Много често навършването на пълнолетие далеч не изчерпва критериите свързани с възрастта. Причината е, че много често хората в диапазона между 18 и 25 години не разполагат с достатъчно стабилни приходи за да гарантират погасяването на заема. Не рядко и възрастните хора попадат под същия филтър и възрастта се оказва пречка при тегленето на заем.

Разбира се, това не е свързано с годините на въпросните по-млади или по-възрастни хора, а единствено с това, че средно статистически хората от тези групи имат по нисък среден доход и риска от неплатежоспособност пи тях е значително по-висок.

Причините за тегленето на микрокредит

Микрокредитите се теглят по най-различни причини. Обикновено най-често срещаната причина е когато по неочаквана причина работната ви заплата се забави. Тук обикновено се теглят така наречените бързи кредити до заплата, които при всички обстоятелства са малки по размер и доста краткосрочни. Друга често срещана причина, а според мнозина и най-често срещана, това е неочаквано висока битова сметка у дома.

На кой не се е случвало да се изненада от сметката за ток? Точно в такъв момент може един микрокредит да спаси положението. Друга подобна ситуация, в която често се теглят микрокредити е при повреда на някой домашен електроуред. Това може да доведе до невъзможност да ползваме хладилник, печка, телевизор или компютър. За да покрием щетата може да се разчита на микрокредит.

Критериите за теглене

Обикновено критериите за теглене на микрокредит са доста ниски. Това е така, защото най-често хората, които се интересуват от този кредитен продукт са с ниски доходи, в по-редки случаи – средни. Най-често няма особено значение колко е голяма работната ви заплата.

Тя е важна единствено ако искате да изтеглите малко по-голям бърз кредит, например около 600 или пък 700 лева. За повечето микрокредити обаче е единствено от значение да се докаже, че желаещият да получи микро заем има постоянна работа и безсрочен трудов договор. Най-често хората, които работят на договор само за летния или зимния сезон не получават заеми, макар че някои от фирмите не се придържат към това правило.

Срокове за погасяването на микрокредитите

Микрокредитите обикновено се отпускат за доста кратки срокове от време. Най-често това са няколко седмици, например 3 или 4, а заемът се погасява още с пристигането на поредната работна заплата. Има обаче и микрокредити, които се отпускат за срок от няколко месеца, например за покупка на някаква техника като компютър, мобилен телефон, нов хладилник.

Тогава може да се договори изплащане на съвсем малки по размер вноски за по-дълъг период, като вноските могат да са погасявани на седмична или на месечна база. Със сигурност лихвите от своя страна са високи, но пък на фона на малките размери на заемите, те често остават незабелязани.