Бързите кредити и тяхното предназначение

Бързите кредити са най-бързо развиващата се и най-популярна към момента форма на кредитиране. Само за няколко години неколкократно се е увеличил броя на хората, които използват този тип заеми.

Тяхното популяризиране в България започва през 90-те години, като днес в страната функционират голям брой фирми, някои от които български, а други – клонове на европейски и международни компании за бързо кредитиране.

През последните години обществото все повече се модернизира, хората стават все по-мобилни, а с откъсването от семейната среда и местенето в други населени места нараства и популярността и нуждата от тази форма на кредитиране.

Какво представляват бързите кредити?

Бързите кредити могат значително да се отличават в различните си форми, но това, което ги обединява под общ знаменател са няколко думи, а именно бързина, малки размери и краткосрочност. Това е същината на бързото кредитиране, а бързото популяризиране на този тип заеми говори за това, че на българският пазар има една много голяма свободна ниша в тази област.

Какво е предназначението на бързите кредити?

Специалистите в областта на кредитирането казват, че бързият кредит е специфичен кредитен продукт, който не е подходящ за всякакъв тип нужди. Ето например, ако сте човек, за който финансовите проблеми имат дългосрочен или иначе казано перманентен характер, тогава този вид заем не е за вас.

Хората с по-дългосрочни финансови проблеми могат да се консултират със специалист или да се срещнат с съответния агент в банката и да обсъдят кой вид заем може да помогне за облекчаване на техните финансови проблеми.

Не банковите бързи заеми обаче, за които говорим в тази статия имат за цел да ви помогнат за преодоляването на малки по размер и неочаквани по характер финансови смущения. Бързите кредити целят да помогнат на вашето ежедневие да протече гладко и безпрепятствено във финансов аспект.

Какви суми се предлагат най-често?

Както поставихме акцент малко по-рано, бързите кредити са вид заеми, които почти неизменно се предлагат в малки размери. Тези суми могат да бъдат от порядъка на 150 или 200 лева, като в горната си граница рядко надхвърлят 400 лева. Само няколко са фирмите на българския пазар, които имат опция за по-големи като размери заеми, като в различните случаи размерът може да достигне 700, 1000 и дори 2000 лева. В масовият случай обаче, бързият кредит по правило не превишава размера на минималната работна заплата.

Какви са лихвите по-бързите кредити?

Лихвите по-бързите кредити по-правило са доста високи. Това обаче лесно остава незабелязано от потребителите. На практика, ако изчислите лихвата си в процентно съотношение, ще се уверите, че тя е доста голяма.

Погасявайки заема си обаче, едва ли ще и обърнете голямо внимание, защото макар и висока като процент, лихвата създава впечатлението за незначителна, особено на фона на малките размери на кредитите. Причината поради която повечето хора нямат затруднения с изплащането на лихвата е, че тя се формира на базата на малък по размер заем.

А какво да кажем за сроковете?

Както споменахме в началото, бързите кредити се отличават с няколко основни черти, като една от най-важните е тяхната краткосрочност. Всъщност, сроковете понякога са толкова кратки, че мнозина ги наричат дори заеми до заплата.

Обикновено малките по размери суми, които фирмите за бързо кредитиране предлагат, трябва да бъдат погасени в рамките на няколко седмици. Разбира се срокът зависи и от това за колко време сте изтеглили заема.

Разбира се, може да сте поискали сумата за срок от три седмици или за четири, а може да сте изтеглили заема и за няколко месеца. Тук обаче, подобно на размерите на заема, отново се набляга на по-кратките срокове, като най-често фирмите предлагат кредити за не повече от 4 до 6 седмици, като това е максималният срок. Малцина са онези, които предлагат на своите клиенти по-дълги срокове и ако искате малко по-разсрочен заем, тогава трябва внимателно да потърсите.