Предложенията на фирмите за онлайн заеми

През последните няколко години българският пазар буквално се наводни от фирми за бързи кредити, които предлагат своите услуги при най-различни условия – къде по-добри, къде по-лоши. Но това, за което е най-интересно да се спомене е, че въпреки огромния брой форми, които отпускат бързи заеми, все пак никоя фирма не е останала без потребители.

Хората, които опират до този тип заеми в един или друг момент непрестанно се увеличава, като в момента онлайн бързите кредити са не само най-популярният кредитен продукт, но и се раздават на най-голям ръст година след година.

Разбира се , не всеки е добре запознат с дейността на тези фирми. Ако и вие сте все още сравнително неинформирани, ако не знаете какво да очаквате, какви са положителните и отрицателните черти на бързите кредити, тогава следващите редове са за вас.

Какво представлява бързия кредит?

Бързият кредит представлява малък по размер заем. Той рядко надхвърля сумата от 400 лева и обикновено е в размер от около 200 лева, като това е средна стойност за този тип кредитни продукти за българския пазар. В редки случаи е възможно да откриете и по-големи по-размер бързи кредити, например 500 лева или дори над 1000 лева, но това е наистина голяма рядкост. Повечето фирми се стремят да предлагат по-малки по размер продукти.

По отношение на сроковете, за които се предлагат този тип заеми, тук трябва да кажем, че те също не са много дълги. Най-често бързите кредити се предлагат за срок от 3,4 или 5 седмици, в по-редки случаи до 3 или 6 месеца. Това само по себе си зависи от самата фирма, тъй като на някои места условията са по-гъвкави, докато в някои от най-популярните фирми не може да се вземе заем за повече от 6 седмици и това не подлежи на обсъждане.

Бързият кредит има строго специфично предназначение. Този вид заем се предлага основно с цел за да се избегнат неочаквани финансови сътресения в ежедневието, особено при закъсняла работна заплата или битова сметка, чийто размер меко казано ви е сварил неподготвени. Ако обаче имате продължителни проблеми и се затруднявате с парите например през последните няколко месеца или година, тогава този тип заеми не са подходящи за вас.

Кой най-често кандидатства за бърз кредит – това е въпрос, който повечето хора задават. Имайте предвид, ч този тип заеми са създадени основно за хора с ниски или средни доходи и няма проблем ако работната ви заплата е ниска. За сметка на това, ако не работите на безсрочен трудов договор може да се окаже, че повечето фирми не биха ви кредитирали.

По отношение на гаранциите трябва да се подчертае още веднъж необходимостта от редовен доход. Хората, които работят на сезонен трудов договор, например в летните или зимните курорти, много често може да се получи отказ за заем. Причината е, че за да ви одобрят повечето компании държат да сте на постоянен договор, което е най-добрата гаранция, че няма да получите неочаквано финансови затруднения, които да ви попречат да погасите заемите си.

Кой получава отказ и какво да правим ако ни одобрят?

Ако бъдете одобрени за кредит, тогава най-вероятно ще получите обаждане по-телефона от служители на фирмата. Това, разбира се, при условие, че кандидатствате онлайн. Умишлено ви даваме пример с онлайн кредитите, тъй като тенденцията е постепенно цялото бързо кредитиране да се измести онлайн и да предлага продуктите си главно по Интернет.

Та, в този ред на мисли, ще получите обаждане по телефона, на което заедно със служител на фирмата ще уточните всички необходими детайли. Когато всичко това приключи, най-често в рамките на няколко минути, тогава можете да очаквате паричния превод по сметка в банката ви. Така парите ще ви бъдат на разположение незабавно и ще можете да се разплащате с най-различни търговци или пък да погасявате битовите си сметки.

Ако пък получите отказ, то пред ваз има възможността да потърсите друга фирма. Знайте, че винаги ще намерите някой, на който да можете да разчитате, защото някои фирми имат по-либерална кредитна политика и отпускат заеми значително по-лесно. И все пак специалисти в сферата на финансите съветват да внимавате.

Имайте предвид това, че за да получите отказ в някоя фирма, то най-вероятно служителите са счели, че има възможност да не можете да погасите заема си. За да избегнете неприятни ситуации, най-добре е да помислите дали наистина има такива опасения и у вас. Ако има и най-малък риск от неплатежоспособност, тогава най-добре да не теглите заеми, които няма да можете да погасявате.