Финансов капан

Живеем в свят, който разкрива пред нас десетки финансови капани, които понякога е трудно да заобикаляме.

Толкова много са примамките, че човек, колкото и устойчив да е той, то често се случва да се пречупи и да не може да устои на тях.

Всеки един от нас е попадал на реклами, било то по телевизията, радиото, билбордовете или в магазините.

Те ви подтикват да инвестирате парите си било то в електроуред, козметика, дреха, бижу или друго, които на практика не са ви необходими, но ако ги закупите днес, цената, която ще заплатите, ще бъде много по-ниска, в сравнение с цената, на която ще се предлагат в утрешния ден.

Хората се втурват сляпо и инвестират и малкото, останали им в портфейлите, пари с нагласата, че са успели да измамят системата.

Реално погледнато измамените са те, но това ще го осъзнаят едва по-късно, когато разберат, че покупката им е нещо, от което не се нуждаят и едва ли някога би влезнала в употреба.

Независимо от това, че огромна част от покупките се извършват несъзнателно, то важно е да се научим да се измъкваме от захвата на тези рекламни трикове, създадени да уловят онези от нас, действащи импулсивно.

Не забравяйте, че капаните ще ви дебнат на всяка крачка сега и за в бъдеще. Това, което е важно, е да се научите да преценявате от какво се нуждаете и от какво не.

За какво най-често харчим пари?

Безспорно хората най-често харчат пари за неща, от които не се нуждаят. Всеки е в състояние да залитне по покупката на красива декорация, промоционална мебел, иновативно мобилно устройство или друго.

Преценявайте до толкова добре ситуациите, че взетото от вас решение да не бъде продиктувано от емоционалното ви състояние.

Съветът ни към вас е в никакъв случай да не се ръководите от своите близки и приятели, с които обичате да споделяте часовете за шопинг.

Ако те харчат извънредно много средства, то това съвсем не значи, че и вие трябва да похарчите същата сума. Бъдете разумни и гледайте, както се казва, в своята паница, а не в тази на другарчето си.

Покупката на ненужни вещи е основният финансов капан, на който не бива да позволяваме да попадаме. Важно е да бъдем разумни и да действаме прагматично.